Fiber optik altyapı sistemleri ihtiyacı son 20 yıl içerisinde önemli oranda artmıştır. Video paylaşımı gibi interaktif uygulamaların yaygınlaşması geniş bir bant ihtiyacını doğurmuş bu ihtiyaç da altyapı ihtiyacını beraberinde getirmiştir.
Fiber optik altyapı sistemlerinde kullanılan fiber kabloların avantajlarını; yüksek hız, düşük maliyet, kolay kurulum, yüksek kalite, uzun mesafelerde alınan verim olarak sayabiliriz.
İçinde ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden
oluşmuş kablo çeşididir. Fiber optik kablolar, veri göndermek için ışık sinyalleri kullanır.
Fiber optik kablolarda ses ve görüntü iletimi koaksiyel kablolardan daha kalitelidir.
Fiber optik kablolar, koaksiyel kablonun yetersiz olduğu uzun mesafelerde tek alternatiftir. Bu kablolar ince, hafif ve dış etkilerden çok etkilenmeyen kablolardır. Çok modlu fiberler CCTV sinyallerini 2 km’ye kadar taşıyabilirler.
Fiber optik altyapı, basit sistemlerde kullanım için maliyetli olmasının yanı sıra fazla miktarda kameradan oluşan sistemlerde fiber optik kablo her açıdan daha uygundur.
Tek kablo üzerinden çok fazla bağlantı yapabildiği için kablo maliyetini düşürür.
Daha kalitelidir.
Daha az kablo olacağı için işçilikten tasarruf sağlar.
Fiber optik kablolar, bina içi ve bina dışı kullanım için uygun olduğu gibi, yer altında ve direkler arasında yüksekte kullanım için de uygundur.
Fiber optik sistemlerin bant genişliği kapasitesi daha fazladır.
Fiber optik sistemlerde veri aktarım hızı normale göre daha fazladır.
Fiber optik sistemlerde birim başına iletilebilecek veri miktarı fazladır.
Fiber optik sistemlerde iletim ışık ile olduğundan veri güvenliği yüksektir.
Fiber optik kablolar ses, video ve veri iletimi içeren uygulamalarda kullanılır. Ticari işletmeler, devlet daireleri, askeri kurumlar ve diğer birçok endüstri tarafından kullanılmaktadır.
Fiber optik altyapı sistemleri güvenlik teknolojilerinde de kullanılmaktadır ve bu alanda kullanılmasının bir çok avantajı vardır. Gelişen video, ses ve veri kaliteleri, beraberinde dosya boyutlarında artışı da meydana getirmektedir. Yoğun iş yükünün profesyonel bir altyapı ile sunulabilmesi için özellikle uzak mesafeler de göz önüne alındığında fiber optik altyapı çözümlerini tercih etmekte fayda olacaktır.
Fiber optik sonlandırma için gerekli olan malzemeler aşağıda sıralandığı gibidir:
Fiber optik sonlandırma için gerekli olan malzemeler tamamlandıktan sonra sonlandırma işlemi yapılır. Bu işlem hassas ve uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Bununla ilgili detaylı eğitim alınması gerekmektedir.